Türkiye kadın hareketinin iki önemli yayını olan Feminist ve KadınlaraMahsus Gazete Pazartesi'nin kurucularından olan Ayşe Düzkan, yetmişinüzerinde yazısını bir kitapta topladı. Güldünya Yayınları'ndan çıkan 05 17kasım ayı sonunda raflarda olacak. Kitapta yazarın daha önce hiçbir yerdeyayınlanmamış yazıları da yer alacak.
Türkiye'nin en çok okunan feminist yazarlarından Ayşe Düzkan'ın, GüldünyaYayınları'ndan çıkan yeni kitabı 05 17, kasım sonunda kitabevleri ve websayfaları üzerinden satışa sunulacak. Yazarın Şiddetle mücadelede nereden nereyegeldik?, Tacize taciz, ayıba ayıp diyebilmek, Aslan oğlum büyüyecek kadın katiliolacak!, Velev ki günah!, Ezan susmaz, bayrak inmez, vatan bölünmez, halk parçalanır, Kürtler mi, hani şu ABD işbirlikçileri, Din ve devrim işlerini ayırmak,Bu eğitim şart mı gerçekten?, Giden sadece Aydın Doğan mı?, Sarı taksidemayalanan yeni Türkiye, Aşk her şeyi mahveder mi?, Limon sat onurlu yaşa!,Sevinç Teyze, Kemal Amca, pijama altı, Bizim de dağlarımız var Nejat gibi farklıiçeriklerde hazırlanmış yazılarından oluşan kitapta yazarın daha önce hiçbir yerdeyayınlanmamış yazıları da bulunuyor.
Türkiye 1980'li yılların başında feminist hareketin ortaya çıkışına tanıklık etti.1983 yılında kurulan Kadın Çevresi'nin yayınladığı kitaplar, Türkiye'nin BirleşmişMilletler Kadınlara Yönelik Ayrımcılığı Önleme Sözleşmesi'ni uygulaması içinyürütülen imza kampanyası ve Dayağa Karşı Kampanya hareketin sesini duyuranilk faaliyetler oldu. 1987 yılında arada bir çıkmak üzere yayımlanmaya başlayanFeminist Türkiye'de bu siyasal tercihi üstlenen ilk yayındı. Feminist'in ve ilksayısı 1 Nisan 1995'te çıkan Kadınlara Mahsus Gazete Pazartesi dergilerininkurucularından olan Düzkan, bugüne kadar Demokrat, Şamdan Plus, Sabah,Star gibi yayınlarda çalıştı. Express, Radikal, Milliyet, Pişmiş Kelle, 2000'de YeniGündem, Alarm, Özgür Politika, Sendika.org, Özgürlükçü Demokrasi'de yazdı. HalenArtı Gerçek ve Yeni Yaşam'da yazıları yayınlanan Düzkan'ın, Behiç Aşçı Kitabı,Çalar Saat ve Erkekliğin Kitabında Yazmaz Bu isimli üç eseri bulunuyor. Yazarınyaptığı çevirilerle Türkçeye kazandırdığı kitaplar ise şöyle: Ben Bir Feministim (Minu ve Sedef'le birlikte), Canki, Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu, JaneEyre, Leyla Halid: Filistin Kurtuluşunun Simgesi, İnşa Halindeki Erkek (Gül Özlen'le birlikte) ve Özgürlük Kesintisiz Bir Mücadeledir.
Feminizme ve siyasete ilgi duyanların merakla okuyacakları kitabı yayınaBeyhan Demir hazırladı. 05 17'nin kitap ve kapak tasarımını ise Mine Özalp yaptı.